journalistik is it



idag har jag börjat skolan. jag gick först vilse på vägen dit och höll på att komma försent. men det klarade sig. och sen blev vi alldeles fullproppade med information och sedan fick vi direkt uppgifter och sedan ville jag inte gå hem.

lund och jag har something going on.
en passionerad historia som just börjat.
lund har hånglat upp mig i brygga, skulle man kunna säga.

allt är så fint här att jag nästan dör. men det gör jag inte, jag lever vidare. och skolan är så rolig att jag inte vill gå hem. och då älskar jag ändå mitt hem.

jag säger då det.


kojan.

fina fina kojan.



livet som vi känner det, i svartvitt.

 
Sara Nygren by Alexander Mahmoud.

i min koja




här ser ni mitt fönster uppe bland träden. bland de stora höga vajande träden i parken där jag bor. fina fina parken. när som helst ni får för er att komma hit ska vi picknicka där, det lovar jag er.

jag har fortfarade inga grejer. lite blommor iochförsig nu, som lever här med mig i min koja. ja så får den heta nu, lägenheten. kojan. här invid fönstret ska jag hitta ett skrivbord med en historia att ställa dit. och så ska jag hitta en skrivmaskin, en riktig, en gammal. och så ska här skrivas.

diktbok ska det bli. minns att jag sa det nu. en diktbok ska det bli. skriven på skrivmaskin, på skrivbordet med historian vid fönstret uppe på sjätte våningen bland träden i skåne.

ja så får det bli.

hej, på skånska


i mitt nya rum i lund sitter en enda sak som är min på väggen. en liten utriven sida från en bok jag hittade för en femma på en utförsäljning i henån i somras.



och det är väl kanske det man behöver påminna sig om.

för så är det.

jag är här nu.
och allt har gått så otroligt fort. varken mitt huvud eller mina ben har hängt med och det lär dröja tills jag landar, men jag har bevisligen en bunt människor här som fått mig att känna mig väldigt, väldigt välkommen.

jag skriver från sjätte våningen, från mitt rum med fönstret i trädkronorna, klostergården, lund, skåne.

om ett tag lär jag mig säkert kalla det hem.
om ett tag ska ni se att jag landar.

snart snart.


jag är här nu.

start


det känns bara som start det här. bara som start.

när fotografalexander tolkar mig och mitt liv blev det den här bilden, och det slår mig nu så här i efterhand att han bevisligen är mycket begåvad.

om en timme går tåget.
om två timmar börjar nya livet.

vi ses där.


nu händer det


ja nu händer det.

jag pusslar ned det viktigaste jag har i några väskor och drar nu. pitstops i växjö för upphämtning av fler grejer och några uteblivna kramar, och sedan middag hos vackra benon/folkesson i älmhult ikväll. för att vakna imorgon som ny.

och jag ska stiga upp, duscha, och klä mig för något nytt. för allt nytt.

och några timmar senare ska jag stänga dörren till mitt.

stanna där lite
landa där lite.


vackra, vackra dagar.

Mohedagig



även om det kommer att bli en hel del musik för mig framöver, bredvid journalistiken nu i höst, med inspelning av den nya skivan och diverse andra sångpålägg på bandets produktioner, så var det antaligen den  här sommarens sista gig i går.

i Moheda, med Jessica Andersson.

trodde vi.

när hon på morgonen visade sig vara sjuk var läget, minst sagt, lite krisigt. när allt senare orndade sig och fantastiska Pernilla Wahlgren tog bilen från Hofors där hon för tillfället befann sig, blev läget ett annat.

kul! och stressat!

åtta nya låtar att repa in för hela bandet på sisådär en två tre timmar och sällan har vi väl pressat in en repertoar med så små marginaler. och sällan har det väl gått så bra.

Det är nåt med Pernilla Wahlgren. som ett litet glitter av piccadilly circus över hela denna lilla människa. och om vi möjligen gjorde världshistriens mest kaotiska genrep, så blev spelningen motsatsen. publiken, vädret, stämningen och allt annat  fick håren på mina armara att ställa sig rakt upp när hon sjöng. utan pudelfrissa nu, men fortfarande samma svindlande affärer.

jag vaknar idag efter ett helt surrealistiskt dygn, framåt lunch med höger öra fortfarande mer eller mindre ur funktionn. ljudnivån på den alldeles för trånga scenen igår var inte okej.  fast i sammanhanget, med en vecka ledigt nu, med Lund och allt det nya framför mig. med Pernilla och Janne och Charlotte och Shirley och Markus och alla de andra musikäventyren den här sommaren bakom mig,

kan man inte vara annat än lycklig.



bild lånad från
pernillas blogg

jag letar inte lägenhet längre

och det är den här mannens förtjänst.





Per Eriksson är rektor på lunds universitet. Han är alltså chef för hela karusellen där nere. och min nya stora hjälte. 

jag kunde inte ha hamnat mer rätt än nu. livet kunde inte ha serverat mig finare än så här. fråga mig inte hur det gick till men om exat en vecka ska Per först ge mig en rundtur på universitetet för att sedan visa mig lägenheten som han ordnat åt mig att bo i framöver.

mitt nya hem ligger en ynka promenad från stationen och har inte mindre än tre rum. så länge jag lovade att stänga av tvn ordentligt varje kväll, inte klirra de fina vinglasen samt att hålla mig borta enstaka helger då lägenhetens rätta ägarinna, Pers dotter, är där så fick den bli min, sa han.

och jag tänker, på riktigt att nu blir det inte bättre.
nu blir det inte bättre.

när som helst vänder livet nu. det bara måste vara så att snart tar det stopp även för mig.

och må så vara.

men nu.
nu nu nu,

är jag lyckligast i, ja åtminstone hela södra sverige.


på fredag är det jag som packar mina kläder, mina egna vinglas och låter skånehösten kyssa mig på kinden. måndagen som kommer börjar skolan och jag kan inte bärga mig.


nu nu nu

bilr det åka av

jag letar lägenhet


det har jag gjort i två dagar nu, hela dagarna. jag har alltså vaknat, letat lägenheter, letat letat letat letat. ring och mailat ringt och mailat. bett snällt. trugat. flörtat. och sen gått och lagt mig. för att nästa dag då göra samma sak igen.

jag ringer och mailar och är så jävla käck hela dagarna nu att min egen presentation av mig själv gör mig illamående. tveksamt om jag själv hade hyrt ut nåt till mig.

det finns massvis med sajter att leta på så jag updaterar helt frenetiskt. det finns privata och kommunala och det finns nationer och tidningar och mindre sajter och nischade föreingar och det finns också en väldans massa dumheter där ute på bostadsmarknaden.

senaste var ett rum 13 kvm, som nån skulle hyra ut för 5600. ocker. ocker. ocker. ocker. och så finns det alternativ hos män där helkroppsbilder krävs. där endast ett sovrum finns att dela. ett smärre skämt är det alltså att försöka sig på att bosätta sig i sveriges för tillfället sämsta stad att bosätta sig i.

en som piggar upp mig är matilda. min lilla kusin som msn:ar igen. matilda tänker utanför boxen och kommer antagligen att bli mycket framgångsrik en dag, håll er väl med henne. 
 

Sara* says:

jo jag sitter och letar efter en lägenhet i lund, dit jag ju ska flytta nu, känner du någon i Lund matilda?

Sara* says:

som vill ha en galen sara i sitt hem =)

Matilda says:

näj ingen

Matilda says:

jag käner en kille som heter martin lund om du vill bo i hans efternam


saxat från hannas

hittade den här bilden på hannas blogg från när vi var och smygkollade U2 häromveckan. och först är den ju himla fin.
 
men så ser jag att det sitter en galen hund där.
en hund som ser ut att komma från yttre rymden och som nu tagit sikte på stackars robin som helt oskyldigt bara ville fota några härliga tjejer på ett berg.


den där hunden skrämmer skiten ur mig.

hjälpes, vilken läbbig hund.



kolla:



BOSTADSANSÖKAN

jag  bestände mig för att börja i lund. jag bestämde mig för att ta det lilla förnuftet till fånga och faktiskt fortsätta plugga. när jag nu sökt. och kommit in. kanske gör jag inte det en gång till och det är onödigt att utmana ödet. läser jag det klart så är jag utbildad journalist och statsvetare vid 23. det vore fräckt. himla fräckt vore det.

men jag är inte helt på det klara med om det ändå är bäst så, så vi kör livet på halvårsbasis nu. jag planerar till jul och sen får vi se. om ett halvår kanske det blir annat och då slipper jag göra om allt utan har min plats kvar som väntar på mig där i skåne. det känns tryggt. svenskt och tryggt. jaja, farmor är lugn igen.

nu till själva problemet.

det finns ingen ingen ingen ingen ingenstans för mig att bo.

nej just nu råder den värsta bostandsbristen i lunds historia. 

jag ska plugga varje dag, men varje natt är jag hemlös.

eller näe det var dramatiskt av mig, inte helt hemlös. jag har några fantastiska som låter mig sova på soffan. en hel familj öppnade famnen och vardagsrummet och som jag älskar den där soffan såhär i förväg. fast det behöver man ju inte vara einsten för att hajja att där vill de inte ha mig speciellt länge.



jag gör vad som helst nu. nöjer mig. rättar mig. böjer mig. betalar fullständiga ockerhyror. vad som helst.

och jag ber dig att har du någon som bor i lund, fråga dem från mig om de vet nåt. en skrubb, en husvagn, ett vindskydd. bara tillsvidare. 

och när ni ändå pratar med dem så säg åt dem att hålla i sig. säg åt dem att hålla sitt porslin och sina söner inlåsta.

nu kommer jag!

vi är hemma nu

gotland var lika gnistrande vackert resten av tiden vi var där, och antagligen glittrar det vidare nu utan oss. vi hade en räsersemester och hann med allt man kan tänka sig på inte ens fyra dar. strandhäng och fårsafari och bergmans grav och min morsas och farsas giftaskyrka och kulturvandringar och bilturer och shopping och klubbröj och efterfest och havet och en väldig massa mat och vin och kärlek och nya bekantskaper.

semester, en masse alltså.











tack gotland, tack.

tack och på återseende.



gotland live (en dag försent)


HEJ!

vi hade inget att göra igår, så vi tog 740n och åkte till gotland. där har jag nämnligen aldrig varit och nu är vi helt hooked, jag och anna. så här kommer en bildblogg om deta lilla äventyret. live från snäck där vi bor, någora meter från havet.

så här såg det ut när vi lämnade herrljunga




och ungefär så här ser det ut på hela gotland.
det är så mycket natur att man blir alldeles tårögd.



det finns mycket kyrkor:



och andra saker från typ medeltiden:



vi har varit på glasbruk:



men vi fick lämna rätt fort. kombintationen dyrt och ömtåligt = inte bra.



vi har varit på krukmakeri




och drejat. HIMLA KUL!



anna är i största allmänhet på ett alldeles strålande humör:



och på det här fiket hittade vi en tjej som jobbade  där och som vi tyckte verkade himla härlig. sofia heter hon och när hon slutar vid nio nu så ska hon dra ihop alla hon känner för att visa oss den här stan.
en kladdkaka på det och så kan man inte vara missnöjd.



vi har det fint ja.


en macka, någon?


sommaren 09

håller definitivt inte på att ta slut. sådana öron lyssnar jag inte på.

men när den gör det

kommer jag att minnas den



så här:



säg vad ni vill



men i mina ögon är det här långt ifrån att åldras med värdighet. 

mäkta stolt fuskare!


glömde berätta om att idag när vi spelade kom jag av mig. helt och hållet glömde jag bort texten till sista versen i sista låten. när det händer skäms jag alltid, rodnar, tittar ner och skrattar nervöst.

men inte idag!

nej för idag, för första gången var jag ett proffs. jag blev så ledsen för att spelningen som hade gått så bra dittills nu skulle förstöras av ett nervöst orutinerat slutnummer.

så, vad göra?


jag började hitta på.


och lyckades då till min egen och patriks stora förvåning leverera en hel vers utan ett enda ord. sjöng på låtsasspråk, och liksom mumlade ljud som kanske skulle kunna låta som engelska, men som i själva verket bara var total smörja.


och ingen märkte. eller ja kanske nån - men få!
 
vilken grej!


sen sist

har det hänt en del. jag har varit hemma och målat lite på ett stort hus som vi har. och jag har varit på kusten. på kusten har jag gjort svinmycket som jag då må säga var himla skönt. solat till exempel. och så har jag fiskat makrill, som ni ju förstår att det var en upplevelse för mig. makrillarna blev livrädda när de såg mig, och det hade de ju full rätt att bli. jag tänkte lite på hur många av deras vänner jag ätit i mina dar och fick väl lite dåligt samvete för stackarna först. sen åtgärdade jag det genom att ta dem med mig hem, röka dem, stycka upp dem i sina beståndsdelar och sluka dem.

GOTT. 

sen har jag sett mareld. vet ni vad det är? jag kan då inte förstå det, men det är glitter i havet. riktigt glitter som lyser. helt av sig självt. fast bara när det är mörkt och när man rör i det. jag säger då det. fullständigt osannolikt men bäst av allt är att det är sant.

sen har jag kastat mobilen i vattnet. tre och en halv meter ner i mörka djupet föll den älskade vännen och glittrade till det rätt rejält sådär lite ironiskt i fina marelden på vägen ner. tack vare vissa hjältedåd fiskades simkortet upp och det går alltså fortfarande att ringa mig. vilket ni gärna kan göra. ring bara ring.

och så har jag kommit in på skolan. journalisthögskolan i lund. jag klarade det tillslut och jag kan väl inte annat än att konstatera att det kändes rätt stort i mig. hur det blir med allt det där, om det är tid att göra det nu eller ej, får vi diskutera senare. 

eller vafan, säg gärna nu vad ni tycker! är det tid för mig att blir journalist eller är det dags att typ, sopa golv i brasilien?

idag tar jag mitt förnuft till fånga och är nykter trots att det är stor stadsfestival här. i förmiddags spelade vi nämligen på stan och det har vi ju diskuterat förr, att efter spelningarna kan det gå hur som helst. antingen blir det tokgalej eller så blir det däcka direkt. idag blev det, det senare. jag sov 15.00 -18.00 och man kommer inte igen. 
man gör liksom inte det.

så nu på förfesten här sitter jag nu och hör mina grabbar där ute som skrålar och skålar och käkar sunkiga korvar i bröd. själv pustar jag ut, med magen full av min eget perfekt rosagrillade entrecote. 

för fira, det ska man.